Colac decorativ cu seminte

de RuxyRux in Piine, 17 Noi 2012 | 7140 vizualizari

 

Va imaginati cum miroase in casa cand scoti o asemenea paine din cuptor? Si cat place ochiului cand o asezi pe masa? Azima cereasca...iubesc painea noastra cea de toate zilele...

 

INGREDIENTE

  • 700 gr faina( total)
  • 320 gr amidon alimentar
  • 6 linguri ulei de palmier
  • aproximativ 600 ml apa calduta
  • 2 pliculete drojdie uscata
  • 1 lingura zahar( brun)
  • 2 lingurite sare de mare
  • seminte: de susan, de in, de floarea soarelui, de dovleac
  • 2 galbenusuri pentru uns
  • 3 linguri lapte caldut
Portii: 1
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Colac decorativ cu seminte:

Este o paine cu mult miez si o coaja usor crocanta delicioasa cu seminte, daca o faceti de post ungeti painea numai cu ulei si presarati apoi semintele deasupra.

La inceput vom folosi numai 630 de grame de faina din toata cantitatea.

Cernem si faina si amidonul direct in vasul unde o vom framanta. Avem nevoie de caldura in bucatarie. Adaugam restul ingredientelor iar la urma apa calduta cate putin. Incepem sa framantam pana se incorporeaza bine toate ingredientele si rezulta un aluat care inca se lipeste de maini. Adaugam inca 50 de grame de faina si incepem framantatul care va dura in jur de zece minute. Vom bate aluatul de cateva ori de masa( in jur de 3 minute din totalul de zece alocat framantatului). Aluatul este unul deosebit veti avea senzatia ca va creste ca prin farmec in maini. Cu un cutit trecut prin faina crestam coca pana jos in forma de cruce.

Vom lasa sa creasca in jur de o ora, o ora si jumatate la loc cald acoperind vasul cu un servet.

Eu las sa creasca langa aragaz cu flacara aprinsa.

Cand a crescut suficient, pare ca e mai mult decat dublu volumul, presaram faina din restul de 20 de grame pe masa sau pe suprafata de intins si vom impaturi coca de trei ori.

Se fac trei snururi care sa ajunga sa inconjoare forma rotunda unde vom coace colacul de paine.

Le vom impleti si le vom aseza in forma tapetata cu hartie de copt.

Se mai lasa la crescut in jur de 20 de minute, se unge colacul cu galbenusurile amestecate cu laptele caldut si se presara semintele.

Am copt colacul pentru aproximativ 40 de minute, verificati baza painii sa fie rumena, asa veti fi siguri ca este copt.

Asteptarea e mai grea, caci mirosul este mai mult decat imbietor si va trebui sa aveti rabdare ca painea sa se raceasca complet pe un gratar inainte sa o taiati....dar eu va spun ca merita, ca tare-i minunata!

Daca ti-a placut reteta noastra "Colac decorativ cu seminte" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (87)

RuxyRux 1

02.12.2012, 15:17

Scuza-ma te rog de intarziere, pune tot faina daca nu ai si cerne-o foarte bine inainte te pup!

Doralinda 1

02.12.2012, 21:39

Mersi mult ruxy! O voi face maine! Te pup

Doralinda 1

20.01.2013, 11:58

Neatza ruxy! Am bagat sa fac painica ta! Hai sa vedem ce mi-o iesi!

COMENTEAZA

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Paine-Floare cu varza acra